By lf, 4 Julij, 2023
Mozilla Thunderbird
Uvodni zaslon programa za elektronsko pošto Mozilla Thunderbird

Thunderbird je najbolj priljubljen in uveljavljen prost program za branje in pisanje elektronske pošte. Enako dobro deluje na vseh namiznih operacijskih sistemih (Windows, MacOS in seveda Linux) in za sprejemanje ter pošiljanje uporablja odprte protokole SMTP, IMAP in POP3. Tako deluje prav z vsemi e-poštnimi strežniki, tako s tremi največjimi na svetu kot z nekoliko manjšimi, kot je recimo Arnes ali strežniki, ki jih imajo posamezne organizacije, prav tako dobro pa se razume s strežnikom, ki ga morda doma poganjate kar sami.

Bistvene prednosti, ki jih ima Thunderbird napram danes najbolj razširjenim spletnim vmesnikom so, da je neodvisen od ponudnikov elektronske pošte, da lahko z njim uporabljamo več kot en račun elektronske pošte naenkrat, ter da lahko elektronsko pošto beremo, preiskujemo in pišemo tudi, ko nismo povezani v medmrežje. Seveda pa za pošiljanje in sprejemanje nove pošte tudi Thunderbird potrebuje medmrežno povezavo.

Pri delu z elektronsko pošto ponuja več naprednih funkcij, kot so hitro in napredno iskanje, avtomatsko razvrščanje pošte po mapah, prepoznava neželenih sporočil (ki se sproti uči, kakšna sporočila imamo za neželena), imenik kontaktov, virtualne mape oziroma shranjena iskanja, oznake in zvezdice, niti, več identitet za vsak račun, obvestila o novo prispelih sporočilih, opominja pa tudi ob morda pozabljenih priponkah (kar se vsakomur kdaj zgodi). Ker je vsa pošta shranjena na vašem računalniku, tudi ni omejitev ali dodatnih plačil, če je imate veliko. Tudi če je imate preveč, kot si moram recimo priznati sam.

Tako kot večina najbolj razširjenih prostih programov ima tudi Thunderbird kvaliteten prevod v slovenščino. Zanimivo dejstvo je, da je sistem, ki ga Mozilla uporablja za prevajanje Thunderbirda in Firefoxa v množico jezikov po svetu, imenuje se Pontoon, zasnoval Slovenec – Matjaž Horvat, ki tudi še vedno vodi ekipo, ki Pontoon razvija.

Thunderbird pa ni le program za elektronsko pošto, zna še marsikaj drugega. Lahko bi rekli, da je celovit upravljalnik osebnih informacij. Poleg elektronske pošte zna sprejemati tudi novice prek standardnih virov RSS in celo iz Usenet skupin (pojdite kdaj v muzej, da izveste kaj je to bilo). V njem se lahko tudi pogovarjamo (klepetamo, si dopisujemo, chatamo) v živo prek več odprtih protokolov, kot so trenutno aktualni Matrix, malce starejši XMPP ali celo stari dobri IRC. Poleg tega pa lahko v njem ustvarjamo in delimo dogodke ter upravljamo tudi svoj koledar, ki se tudi zna povezati z deljenimi koledarji na raznih strežnikih.

Kljub temu, da se Thunderbird lahko zdi nekoliko v senci svojega velikega brata Firefoxa, pa je vseeno to program, ki se vztrajno razvija in izboljšuje. Prav zdaj pa poteka tudi intenzivno delo na različici za pametne telefone Android, ki bo razvita na osnovi že zdaj zelo uporabne proste aplikacije K-9 Mail.

Prenos in namestitev

Thunderbird lahko prenesete in namestite s spletne strani https://www.thunderbird.net/sl/ - brezplačno seveda. Ko ga enkrat namestite, se bo sam posodabljal, saj je pri programih, ki komunicirajo prek interneta, varnost zelo pomembna. Če uporabljate Linux, pa ga najverjetneje najdete kar v sistemu za namestitev programske opreme, ki ga ima vaša najljubša distribucija.

Komentarji