By Matjaž Ugovšek, 16 Februar, 2023
Operacijski sistem KDE Neon
logotip KDE Neon - odprtokodna programska rešitev za vizualno zahtevnejše uporabnike
Zloženka

Operacijski sistem KDE Neon je osnovan na Ubuntu GNU/Linux repozitorijih in sam po sebi ni distribucija (tj. celostno zasnovano programsko okolje z lastnimi paketi in storitvami), ampak zloženka, sestavljena iz zanesljivih in preverjenih programskih paketov drugih razvijalcev. Ključna lastnost Neona je, da vedno vključuje najnovejše različice programov in komponent sistema. Tako je sistem lahko povsem posodobljen, različice programov pa so zadnje, torej najnovejše, če le uporabnik sistem redno posodablja. Pri mnogih distribucijah (npr. Ubuntu, Mint, Pop!_OS …) posodabljanje programov določajo proizvajalci distribucije. To pomeni, da morajo včasih njeni uporabniki počakati več mesecev, da avtorji operacijskega sistema odobrijo novo različico določene aplikacije ter s tem uporabniku omogočijo njeno posodobitev.

“Pod pokrovom” se sicer Neon ne razlikuje dosti od drugih Linuxovih distribucij. Glede porabe sistemskih virov je KDE Neon opazno skromen. Med našim preizkušanjem (Neon smo poganjali na računalniku Lenovo SFF s CPU i5 3. generacije in 4GB DDR3 predpomnilnika) je sistem ob prijavi porabil le dobrih 800 MB  RAM-a, CPU pa je ob nedejavnosti ostajal pri 0-5 % (razen med poizvedovanjem sistema za posodobitvami).

Namestitev in prvi koraki

Na spletni strani proizvajalca je na voljo več različic sistema Neon. Poleg standardne različice (User Edition), ki je predstavljena v tem članku, je na voljo še nekaj testnih, ki so namenjene v glavnem preizkuševalcem in razvijalcem programske opreme. Prenešeni odtis v formatu iso je mogoče preprosto zapeči na DVD medij, ali razširiti na USB ključek ter s tako ustvarjenim medijem KDE Neon namestiti na izbrani računalnik. Postopek je preprost in intuitiven, tudi povsem preveden v slovenski jezik, traja pa med 5 (z USB 3.0 ključkom) in 15 minutami (z DVD-jem). Neon smo v Društvu Duh časa za namen izvajanja dejavnosti Računalniki za socialno ogrožene začeli preizkušati v juniju l. 2022. Po namestitvi smo posodobili sistem, namestili nekaj aplikacij, se malce poigrali z videzom in temami ter Neon začeli uporabljati pri vsakdanjih opravilih.

Posodabljanje se izvaja v programskem središču Discover, ki obenem omogoča nameščanje in odstranjevanje programskih paketov, vtičnikov in drugih komponent sistema. Posodabljanje lahko seveda izvajate tudi v terminalu, in to z ukazoma pkcon refresh in pkcon update. To je verjetno tudi edina izstopajoča posebnost, ki jo bodo izkušeni uporabniki Linuxa takoj opazili. V večini sorodnih distribucij se namreč za posodobitev preko terminala uporablja ukaza apt-get update in apt-get upgrade.

Posodabljanje sistema z aplikacijo Discover

Raznolikost izgleda

Medtem, ko je izgled bolj znanega Ubuntuja osnovan na namiznem okolju Gnome, Neon uporablja okolje KDE Plasma. Slednje uporabniku ponuja nešteto možnosti pri določanju videza in občutka operacijskega sistema. Namizno okolje Gnome je v tem smislu dosti bolj konzervativno, KDE Plazma pa uporabniku omogoča, da si lahko povsem podredi videz Neona že z nekaj preprostimi kliki.

V nastavitvah posebej izstopa možnost preklapljanja tem, ki jih za namizno okolje KDE Plasma oblikuje odprtokodna skupnost. Teme združujejo več komponent videza (barve, postavitev gradnikov namizja, ikone, kazalke, pisave, občutek …). Tako lahko uporabnik zgolj z zamenjavo teme povsem spremeni videz sistema. Na spletnem naslovu https://store.kde.org/browse?cat=104 si lahko ogledate, kako bogat izbor tem je na voljo za namizno okolje KDE Plasma.

Primeri tem, ki lahko povsem spremenijo videz in občutek operacijskega sistema KDE Neon

O namizju in gradnikih

KDE Neon je prava igračka za vizualno in slogovno zahtevnejše uporabnike. Namizno okolje KDE Plasma sestavljajo t. i. gradniki, ki jih je na voljo cel kup (ves čas tudi nastajajo novi) in si jih lahko uporabnik prilagodi po svoji meri. Že sam pult (območje z ikonami in zaganjalnikom programov, ki je običajno na dnu ekrana) je zgolj eden od gradnikov in ga lahko premaknemo kamorkoli, ali po želji tudi odstranimo. Na voljo je še cel kup različnih zaganjalnikov programov (t. i. start menijev), orodij, obvestilnikov (npr. vremenska napoved), zabavnih vtičnikov (npr. šala dneva) in drugih uporabnih gradnikov namizja. Ogledate si jih lahko na naslovu https://store.kde.org/browse?cat=423.

Namizje KDE Neon lahko opremimo z različnimi gradniki

Varnost, zasebnost, zanesljivost in uporabnost

Neon je z vidika varnosti in zasebnosti povsem enak kot Ubuntu, Mint ter ostali bolj ali manj znani Linux sistemi. Ker tudi Neon poganja isto jedro (kernel), se s tega vidika niti ne razlikuje od drugih distribucij. Neon je ustvarjen z vizijo, da so programi vedno posodobljeni na svoje zadnje različice, zato bi bilo mogoče, da bi po posodobitvi sistema kak od programov pridelal nepričakovan učinek, ali celo začasno prenehal delovati. Vendar pa ob preizkušanju Neona v več kot 6 mesecih nismo naleteli na kak tovrsten problem. Če bi se kaj takega vendarle zgodilo, bi razvijalci v KDE skupnosti verjetno že v nekaj urah, oziroma z naslednjo posodobitvijo, težavo odpravili.

Potencialne nevšečnosti

Ena od nevšečnih lastnosti KDE Neona je količina in pogostost posodobitev, zlasti v primeru, ko imate nameščenih veliko različnih aplikacij iz različnih programskih virov. Posodobitve se lahko pojavljajo skoraj vsak dan, kar uporabniku zna postati moteče. Način posodabljanja (pogostost prikazovanja obvestil, metode ipd.) je sicer mogoče urediti v sistemskih nastavitvah.

Druga težava (nanjo smo naleteli v primerih počasnih internetnih povezav) je, da aplikacija Discover med nameščanjem posodobitev navidezno ne zaključi postopka do konca (se zatakne pri npr. 99%). Aplikacijo smo izklopili preko upravitelja opravil, ponovno zagnali sistem in izkazalo se je, da je posodobitev vendarle  bila uspešno izvedena do konca. Discover je bil februarja 2023 deležen obsežne prenove (skupaj s celotnim okoljem KDE Plasma) in tovrstnih težav odtlej ni več opaziti.

Sistemske nastavitve

Sistemske nastavitve v Neonu ponujajo urejanje in spreminjanje precejšnjega števila komponent sistema (programskih in strojnih). Na enem mestu je zbranih ogromno možnosti, za novega uporabnika morda kar malce preveč. V veliko pomoč je iskalno polje, kamor lahko vpišemo ključno besedo in hitro najdemo iskano nastavitev. Ker je sistem v celoti poslovenjen, lahko iščemo v slovenskem jeziku, iskalno polje pa najde rezultat tudi, če vanj pišemo v angleščini.

Urejanje ločljivosti zaslona, nastavitev miške in tipkovnice je oblikovano precej podobno, kot v sistemih Windows in MacOS. Malce drugače pa je z nastavitvami videza in funkcionalnosti sistema Neon. Možnosti, ki so tu na voljo, je namreč res veliko in so razširljive še z novimi dodatnimi funkcionalnostmi. Na voljo je npr. upravljanje videza in obnašanja sistema s t. i. Kwin skriptami, kjer je na voljo cel kup rešitev, ki jih razvija odprtokodna skupnost. Skripte skupaj z njihovimi opisi boste našli na povezavi: https://store.kde.org/browse?cat=210

Bogate sistemske nastavitve za prilagajanje programskega okolja in strojne opreme

Poslovenjenost

KDE Neon je praktično v celoti poslovenjen. Zelo redko bomo (morda v skritem kotičku kakega od menijev) našli še kak vnos v angleškem jeziku. Malce drugače je z aplikacijami. Čisto vse res še niso prevedene, a opažamo, da smo Slovenci pri prevodih odprtokodnih aplikacij v samem svetovnem vrhu. Prevode v slovenščino za KDE namizno okolje sicer izvaja slovenska KDE skupnost, ki se nahaja na naslovu: https://l10n.kde.org/team-infos.php?teamcode=sl. Za pridružitev prevajalski skupini, se lahko prijavite na dopisni seznam, ki je dosegljiv na naslovu: http://liste2.lugos.si/cgi-bin/mailman/listinfo/lugos-slo.

Sklepna misel

KDE Neon združuje posodobljenost, prikupnost, prilagodljivost, nadgradljivost in učinkovitost. Operacijski sistem je zelo stabilen in kljub mnogim oblikovnim in funkcionalnim razširitvam ne porabi veliko sistemskih virov. Primeren je za uporabnike, ki si želijo povsem podrediti videz in priročnost delovnega okolja ter za tiste, ki se radi igrajo z novostmi, ki jih razvija odprtokodna skupnost. Neon bo v manjši izziv nekomu, ki se z Linuxom prvič sreča, predvsem zaradi številnih možnosti, ki jih ponujajo sistemske nastavitve. Vseeno pa je KDE Neon že takoj po namestitvi zelo spodoben in prijazen za uporabo. Okolje je precej podobno vsem znanim Windowsom, zato z Neonom slehernik ne bi smel imeti omembe vrednih težav. Obsežna dokumentacija pomoči, ki je vključena v uporabniški vmesnik (tipka F1) pa je dobrodošlo orodje.

Prednosti:
  • posodobljenost aplikacij in KDE okolja na zadnje različice,
  •  neštete možnosti spreminjanja izgleda in funkcionalnosti,
  •  vključeni programski viri Debian, Flatpak in Snap,
  • osnovan na Ubuntu repozitorijih,
  • sistemsko “nepožrešen”,
  • skoraj v celoti poslovenjen (99 %).
Šibkosti:
  • sistemske nastavitve so zaradi velikega števila možnosti nastavitev manj pregledne,
  • pogoste posodobitve lahko postanejo nadležne,
  • aplikacija Discover včasih zmrzne (te težave od februarja 2023 ni več),
  • ni primeren za starejše računalnike, izdelane npr. pred letom 2010.

In še povezava za prenos Neona: https://neon.kde.org/download

Komentarji