By Simon Delakorda, 13 September, 2022
Pisarniški paket LibreOffice
Logo pisarniški paket LibreOffice

LibreOffice je zelo zmogljiv, popolnoma brezplačen in prosto dostopen pisarniški paket. Sestavljajo ga računalniški programi za urejanje besedil (Writer), ustvarjanje predstavitev (Impress), obdelavo preglednic (Calc), izdelavo diagramov in risb (Draw), upravljanje zbirk podatkov (Base) in sestavljanje formul (Math).

Njegove prednosti so uporaba sodobnega odprtega standarda OpenDocument Format ODF (ISO/IEC 26300), izvoz dokumentov v številnih zapisih (vključno z PDF), združljivost s komercialnimi pisarniškimi paketi, neomejeno legalnih kopij na poljubnem številu računalnikov ter prosta uporaba licence brez licenčnine in drobnega tiska. Poleg tega vključuje tudi bogat nabor razširitev, redne posodobitve in izboljšave, slovenski prevod ter dostopnost v 115 jezikih.

Paket LibreOffice je na voljo za različne operacijske sisteme, vključno z Microsoft Windows, macOS, Android in iOS. Je hkrati privzeti pisarniški paket najbolj priljubljenih distribucij Linuxa. Primeren je za uporabnike doma in organizacijah kot so podjetja, javna uprava, šole in nevladne organizacije.

Pisarniški paket LibreOffice vstopna stran
Vstopna stran pisarniškega paketa LibreOffice (različica 7.3.5.2)

LibreOffice je strani skupnosti uporabnikov vodeno in razvito programje, ki temelji na štirih temeljnih svoboščinah odprtokodne programske opreme: prosta uporaba, preučevanje, prilagoditev in širjenje. Projekt LibreOffice prispeva k digitalni vključenosti in enakopravnosti prek ohranjanja maternih jezikov v digitalnem prostoru, nudenja uporabnih alternativ lastniškemu programju in omejevanju na določene vrste datotek. S tem omogoča digitalno suverenost in neodvisnost uporabnikov in organizacij. Programski paket LibreOffice je projekt neprofitne organizacije The Document Foundation od leta 2010. Njegove korenine segajo nazaj vse do leta 1985, ko se je imenoval še StarOffice oz. StarWriter.

Urejevalnik besedil LibreOffice Writer
Urejavalnik besedil Writer (LibreOffice različica 7.3.5.2)

Prenos in namestitev

Pisarniški paket LibreOffice lahko brezplačno in prosto prenesete prek povezave https://sl.libreoffice.org/prenosi/prenesi-libreoffice/.

Kratki napotki za namestitev so objavljeni na povezavi https://sl.libreoffice.org/po-pomoc/napotki-za-namescanje/.

Pomoč za LibreOffice je dostopna na povezavi https://help.libreoffice.org/latest/sl/text/shared/05/new_help.html.

Viri in dodatne informacije

1. Spletna stran ekipe slovenjenja LibreOffice https://sl.libreoffice.org/.

2. Članek LibreOffice v enciklopediji Wikipedija https://sl.wikipedia.org/wiki/LibreOffice.

3. Twitter profil Slovenski LibreOffice https://twitter.com/slolibre.

Pripravil Simon Delakorda, Inštitut za elektronsko participacijo.

Zahvaljujem se Matiji Šukljetu (Društvo uporabnikov Linuxa Slovenije) za pregled in koristne dopolnitve vsebine članka.

Naslovna slika Christoph Noack, vir, CC BY-SA 3.0.

Komentarji