By simona.knavs, 5 November, 2022
Združili smo moči!
Andrea Gostinčar, Matjaž Ugovšek, mag. Emil Sehić

V Društvu Duh časa smo strašno veseli sinergij.

Ena teh se je realizirala v petek, 14. oktobra, na dan 5. mednarodnega dneva e-odpadkov v Ljubljani.

Iz družbe ZEOS d.o.o., ki se razvija v ključnega akterja odgovornega upravljanja z odpadno električno in elektronsko opremo (OEEO) v slovenskem prostoru, so nas povabili k sodelovanju pri ozaveščevalni akciji Prinesi male aparate!.

In smo se odzvali. Novo ljubljansko delavnico v BTC-ju smo priključili mreži zbirnih točk (sicer le za delujočo računalniško opremo), na osrednjem dogodku akcije pa smo na stojnici na Kongresnem trgu mimoidočim predstavljali, kako rabljeni računalniški opremi podaljšujemo življenje.

Andrea Gostinčar in Matjaž Ugovšek iz Društva Duh časa ter mag. Emil Sehić, direktor ZEOS d.o.o.

Andrea Gostinčar in Matjaž Ugovšek iz Društva Duh časa ter mag. Emil Sehić, direktor ZEOS d.o.o.
 

In ta »kako« je tesno povezan s projektom Na-prostem.si, saj bi bila naša dejavnost Računalniki za socialno ogrožene brez odprtokodnih programskih rešitev bistveno manj učinkovita. Pravzaprav je veliko vprašanje, če bi jo v taki prostovoljski obliki sploh imelo smisel izvajati.

Beseda je dala besedo, pa smo za nameček organizirali še mini promocijsko delavnico projekta Na-prostem.si z naslovom Osnovna uporaba prenovljenega osebnega računalnika. Na delavnico smo povabili starejše, ki so potrebo po znanju in osnovni računalniški opremi izrazili ob obisku naše stojnice na Festivalu za 3. življenjsko obdobje. Udeležbo je potrdilo 10 oseb iz različnih koncev Slovenije.

Povabili smo jih v bližjo Gimnazijo Jožeta Plečnika, kjer so nam prijazno odstopili prostor. Naše goste so na mizi pričakali priklopljeni računalniki, na katerih smo si skupaj v uri in pol kar precej natančno pogledali, kako delujejo odprtokodni operacijski sistem in nekateri najpogosteje uporabljeni odprtokodni programi. Po koncu pa so udeleženci delavnice računalnike še odklopili, pospravili v torbe in ja, odnesli kar brezplačno s seboj domov.

Seveda pa jim nismo pozabili povedati, da bomo v prihodnjem letu v okviru projekta Na-prostem.si še organizirali take delavnice, celo malce daljše in bolj fokusirane, pa tudi v drugih krajih po Sloveniji in ne samo v Ljubljani.

Šraufncigr v roke, pa gremo! V akciji so sodelovale tudi šole in vrtci.

Šraufncigr v roke, pa gremo! V akciji so sodelovale tudi šole in vrtci.
 

Če ste nevladna organizacija z uporabniki (socialno-ekonomsko šibkejšimi), ki bi potrebovali takšno podporo (donacijo računalnika skupaj z usposabljanjem), nam kar napišite sporočilo na info@duh-casa.si.

Ker še vedno velja: V slogi je moč!

 

 

Komentarji