Novice
V članku predstavljamo prizadevanja nevladnih organizacij za odpravo neenakosti med uporabniki elektronske osebne izkaznice na osebnih računalnikih z različnimi operacijskimi sistemi. Ob tem opozarjamo, da ostajajo nenaslovljene neenakosti pri uporabnikih mobilne aplikacije eOsebna na odprtokodnih pametnih napravah.

Thunderbird je najbolj priljubljen in uveljavljen prost program za branje in pisanje elektronske pošte. Enako dobro deluje na vseh namiznih operacijskih sistemih (Windows, MacOS in seveda Linux) in za sprejemanje ter pošiljanje uporablja odprte protokole SMTP, IMAP in POP3.

V prostovoljskem Društvo Duh časa že ducat let zbiramo rabljene računalnike, jih opremimo z odprtokodnim programjem in podarimo. V projektu Na-prostem.si smo se namenili 50 računalnikov nameniti nevladnim organizacijam in 150 računalnikov njihovim uporabnikom. A želja je številki pošteno preseči! Nam boste pomagali?
26. maja je Mreža NVO VID skupaj z več njenimi članicami ter sorodnimi organizacijami vložila povpraševanje in zahtevo na Ministrstvo za digitalno preobrazbo glede pomanjkanja podpore e-osebne izkaznice na Linuxu.
Ob Mednarodnem dnevu telekomunikacij in informacijske družbe, je potekal letni dogodek namenjen samorefleksiji nevladnega sektorja na področju digitalizacije, ki je skušal odgovoriti na vprašanje, kakšne digitalizacije za kakšen nevladni sektor si želimo.

V okviru projekta "Na-prostem.si: Prosto programje za digitalno vključenost NVO in  uporabnikov", ki ga sofinancira Ministrstvo za javno upravo, nudimo praktična usposabljanja in tehnično podporo za uporabo preverjene odprtokodne programske opreme in storitev.

Mreža nevladnih organizacij za vključujočo informacijsko družbo (NVO-VID) in Digitalno središče NVO (v ustanavljanju) vabita na letni dogodek 9. Dan VID 2023 z naslovom »Kakšna digitalna preobrazba za kakšen nevladni sektor in družbo?«, ki bo potekal 17.

Pred vami sta dve informativni preglednici odprtokodnih programov in storitev, s katerimi se lahko podrobneje seznanite na usposabljanjih v okviru projekta Na-prostem.si.
Operacijski sistem Pop!_OS je učinkovit, pregleden, ličen in zanesljiv izdelek podjetja System76, ki deluje praktično na vseh sodobnih računalnikih.

LibreOffice Writer je prosto dostopen in brezplačen urejevalnik besedil oz. program za namizno založništvo. Omogoča sodobno in celostno izdelovanje osnovnih ter zahtevnejših vsebin.