Novice

V času nenehnega tehnološkega napredka so koncepti, kot so digitalna suverenost, zasebnost in interoperabilnost vedno bolj pomembni. V tej luči postajajo odprtokodne skupnosti vse pomembnejše. Zato z veseljem predstavljamo novo nastajajočo zadrugo Na prostem, ki izvira iz uspešnega dvoletnega projekta Na prostem.

Projekt se osredotoča na digitalizacijo NVO in prostovoljskega sektorja z usposabljanji in podporo uporabnikom pri razumevanju ter uporabi preverjenih odprtokodnih programov in storitev. Projektni konzorcij načrtuje izvajanje FOSS aktivnosti tudi v naslednjem letu in sicer v okviru novoustanovljene zadruge Na-prostem.si.
V četrtek, 7. decembra 2023, ob 11. uri bodo v Računalniškem muzeju v Ljubljani predstavljeni rezultati projekta Na-prostem.si: Prosto programje za digitalno vključenost nevladnih organizacij in uporabnikov. Lepo vabljeni.
Če bi radi kupili računalnik in se ne bi radi ustrelili v koleno, bo kot prvo treba vedeti, kaj boste počeli z računalnikom. Za poslušanje spletnega radia, branje e-pošte ter občasen spis preglednice in dokumentov bo zadostoval že najcenejši računalnik. Za ustvarjanje grafičnih vsebin, obdelavo zvoka in videa, ali 3D oblikovanje pa bo potreben močnejši sistem z bolj zmogljivim procesorjem.
Na konferenci Vzgoja in izobraževanje v informacijski družbi 2023 je bil predstavljen strokovni prispevek z naslovom »Krepitev digitalne suverenosti nevladnih organizacij s podpornim okoljem za uporabo odprtokodne programske opreme.«
Naš projekt je že dobo zakorakal v drugo leto izvajanja, zato vas vabimo, da preverite svoje znanje.
Projekt Na-prostem.si, ki je namenjen spodbujanju uporabe preverjenih odprtokodnih in prosto dostopnih računalniških programov, smo predstavili na festivalu nevladnih organizacij LUPA.
V članku predstavljamo prizadevanja nevladnih organizacij za odpravo neenakosti med uporabniki elektronske osebne izkaznice na osebnih računalnikih z različnimi operacijskimi sistemi. Ob tem opozarjamo, da ostajajo nenaslovljene neenakosti pri uporabnikih mobilne aplikacije eOsebna na odprtokodnih pametnih napravah.

Thunderbird je najbolj priljubljen in uveljavljen prost program za branje in pisanje elektronske pošte. Enako dobro deluje na vseh namiznih operacijskih sistemih (Windows, MacOS in seveda Linux) in za sprejemanje ter pošiljanje uporablja odprte protokole SMTP, IMAP in POP3.

V prostovoljskem Društvo Duh časa že ducat let zbiramo rabljene računalnike, jih opremimo z odprtokodnim programjem in podarimo. V projektu Na-prostem.si smo se namenili 50 računalnikov nameniti nevladnim organizacijam in 150 računalnikov njihovim uporabnikom. A želja je številki pošteno preseči! Nam boste pomagali?