By Simon Delakorda, 29 Marec, 2023
Urejevalnik besedil LibreOffice Writer
Prikaz oblikovanja in urejanja besedila v računalniškem programu LibreOffice Writer

LibreOffice Writer je prosto dostopen in brezplačen urejevalnik besedil oz. program za namizno založništvo. Omogoča sodobno in celostno izdelovanje osnovnih ter zahtevnejših vsebin.

Uporaben je za pripravo vseh vrst enostavnejših dokumentov kot so zapiski, pisma, vabila, dnevni redi, dopisi, letaki in življenjepisi. Hkrati je dovolj zmogljiv za ustvarjanje zapletenejših ali večdelnih vsebin s kazali, sklici, bibliografskimi podatki, slikami, tabelami, diagrami in grafikoni.

Writer je v celoti opremljen za učinkovito ustvarjanje in oblikovanje besedil, ki vključuje izbor pisave, določitev sloga, sprotno odpravljanje tipkarskih napak, uporabo jezikovnih slovarjev in predlog dokumentov.

Njegove prednosti so uporaba sodobnega odprtega standarda OpenDocument Format ODF (ISO/IEC 26300), izvoz in shranjevanje dokumentov v številnih zapisih (vključno z .doc, .docx, .rtf in PDF), združljivost s komercialnimi urejevalniki besedil, neomejeno legalnih kopij na poljubnem številu računalnikov ter prosta uporaba licence brez licenčnine in drobnega tiska. Poleg tega vključuje tudi bogat nabor razširitev, redne posodobitve in izboljšave, slovenski prevod ter dostopnost v 115 jezikih.

Računalniški program Writer je del pisarniškega paketa LibreOffice, ki je na voljo za različne operacijske sisteme, vključno z Microsoft Windows, macOS, Android in iOS. Je hkrati privzeti urejevalnik besedil najbolj priljubljenih distribucij Linuxa. Primeren je za uporabnike doma in v organizacijah kot so podjetja, javna uprava, šole in nevladne organizacije.

LibreOffice Writer je s strani skupnosti uporabnikov vodeno in razvito programje, ki temelji na štirih temeljnih svoboščinah odprtokodne programske opreme: prosta uporaba, preučevanje, prilagoditev in širjenje. Njegova prosta dostopnost in prilagodljivost potrebam uporabnikov prispeva k digitalni vključenosti in enakopravnosti. Poleg tega ohranja materine jezike v digitalnem prostoru, nudi uporabno alternativo lastniškemu programju in omejevanju na določene vrste datotek, s tem pa omogoča digitalno suverenost in neodvisnost uporabnikov in organizacij.

Urejevalnik besedil LibreOffice Writer je projekt neprofitne organizacije The Document Foundation od leta 2010. Njegove korenine segajo nazaj vse do leta 1985, ko se je imenoval še StarOffice oz. StarWriter.

Možnosti urejanja besedil

LibreOffice Writer omogoča širok nabor osnovnega in naprednega urejanja besedil, ki vključujejo pisanje, oblikovanje, strukturiranje, namizno založništvo, izračune, risanje, vstavljanje slik in prilagajanje vmesnika.

Pisanje
Preverjanje črkovanja, slovar sopomenk, samopopravki in deljenje besed ter predpripravljene predloge za različne potrebe.

Oblikovanje in strukturiranje
Oblikovanje, dodeljevanje in spreminjanje slogov odstavkov, posameznih znakov, okvirov in strani. Hitro pomikanje po besedilih, orisni pogled in beleženje spremembe predmetov v dokumentu. Možnost priprave različnih kazal in tabel s prilagodljivo strukturo in videzom. Neposreden skok na ustrezne vsebine v besedilu s pomočjo živih hiperpovezav in zaznamkov.

Namizno založništvo
Ustvarjanje profesionalno oblikovanih dokumentov, kot so brošure, bilteni in vabila. Dokumenti so lahko oblikovani v več stolpcih, z okviri, s slikami, tabelami in drugimi predmeti.

Izračuni
Vgrajene funkcije izračunov pomagajo izvajati zapletene izračune ali logične povezave. Omogočeno je enostavno ustvarjanje tabel s podatki in opravljanje izračunov.

Ustvarjanje risb
Neposredno ustvarjanje risb, grafik, legend in drugih vrst risb v dokumentih z besedilom.

Vstavljanje slik
Vstavljanje slik v različnih zapisih, vključno v zapisu JPG ali GIF. Galerija ponuja tematsko urejeno zbirko grafik in izbor vpadljivih učinkov pisave.

Prilagodljiv vmesnik programa
Prilagajanjem ikon in menijev potrebam uporabnika. Postavljanje različnih programskim oken na poljubno mesto na zaslonu ali zasidranje na rob delovne površine.

Povleci in spusti
Predmete, kot so slike iz galerije, lahko povlečete in spustite z enega mesta na drugo v istem dokumentu ali med hkrati odprtimi dokumenti.

Funkcije pomoči
Celosten sistem pomoči z informacijami ter navodili za enostavne in bolj zapletene naloge urejanja besedil.

Predstavitveni video

Prikaz osnovne uporabe urejevalnika besedil LibreOffice Writer na primeru priprave projektnega poročila si lahko ogledate v video predstavitvi na povezavi https://video.na-prostem.si/w/rYQuUnht8HXxpywFW6aFgh.

V drugem delu vodiča so predstavljene še možnosti vstavljanja slik, tabel in grafov, shranjevanje in izvoz dokumentov v pdf ter pomoč uporabnikom https://video.na-prostem.si/w/oP9mAz8SWVf3mPxhXXtZVK.

Prenos in namestitev

Urejevalnik besedil Writer lahko kot del pisarniškega paketa LibreOffice brezplačno in prosto prenesete prek povezave https://sl.libreoffice.org/prenosi/prenesi-libreoffice/.

Kratki napotki za namestitev so objavljeni na povezavi https://sl.libreoffice.org/po-pomoc/napotki-za-namescanje/.

Usposabljanja za LibreOffice Writer

V okviru projekta Na-prostem.si nudimo praktična usposabljanja za osnovno uporabo urejevalnika besedil LibreOffice Writer. Usposabljanja izvajamo za nevladne organizacije in njihove člane brezplačno. Lepo vabljeni, da sporočite interes za izvedbo usposabljanja prek spletnega obrazca https://www.na-prostem.si/usposabljanje (usposabljanje za LibreOffice Writer se nahaja v paketu »Pisarna«).

Viri in dodatne informacije

• Kratka predstavitev urejevalnika besedil Writer https://sl.libreoffice.org/o-izdelku/writer/.

• Kaj ponuja LibreOffice Writer? https://help.libreoffice.org/latest/sl/text/swriter/main0503.html?&DbPAR=WRITER&System=UNIX.

• Navodila za uporabo LibreOffice Writer https://help.libreoffice.org/latest/sl/text/swriter/guide/main.html?&DbPAR=WRITER&System=UNIX.

• Twitter profil Slovenski LibreOffice https://twitter.com/slolibre.

Pripravil mag. Simon Delakorda, Inštitut za elektronsko participacijo.

Besedilo je nastalo v okviru projekta »Na-prostem.si: Prosto programje za digitalno vključenost NVO in uporabnikov«, ki ga sofinancira Ministrstvo za javno upravo Republike Slovenije iz naslova JR za digitalno preobrazbo nevladnih in prostovoljskih organizacij ter povečanje vključenosti njihovih uporabnikov v informacijsko družbo 2022 – 2023. Besedilo ne odraža nujno stališča ali mnenja Ministrstva za javno upravo RS.

Komentarji