Splet in analiza

Ko govorimo o postavljanju spletnih strani, je Wordpress de-facto standard. Na usposabljanju za Wordpress ali Drupal, se boste naučili kako enostavno je postaviti spletno stran. Z Matomo ali Plausible Analytics boste pa usvojili analizo spletnih strani na etičen način → ni potrebe, da podatke o obiskovalcih delite s komerkoli.

geometrijski liki na svetlo modrem ozadju

WordPress je priljubljena platforma za upravljanje vsebin na spletu, ki omogoča izdelavo in vzdrževanje spletnih mest brez programiranja. S svojim intuitivnim uporabniškim vmesnikom omogoča enostavno urejanje vsebine, kot so članki, slike in videoposnetki. Ima tudi veliko izbiro tem in vtičnikov, ki omogočajo prilagajanje in razširjanje funkcionalnosti spletnega mesta. WordPress je prilagodljiv in skalabilen ter se lahko uporablja za različne vrste spletnih mest, od blogov do spletnih trgovin. Poleg tega je WordPress odprtokoden, kar pomeni, da je na voljo brezplačno in ima aktivno skupnost razvijalcev, ki zagotavljajo posodobitve in podporo.

Namestitev: https://sl.wordpress.org/download/

Kot alternativa naslednjim programom: Drupal, Joomla, Ghost, Progress Sitefinity, Umbraco

Drupal je odprtokodno in brezplačno razširljivo orodje za izdelavo spletnih strani in aplikacij. Na spletni strani ponuja dostop do različnih modulov, hkrati pa njegova struktura omogoča enostaven razvoj posamičnih modulov, za katere mogoče ne najdemo že pripravljenega vtičnika ali modula. Primeren je tako za vloge ali bloge kot tudi za spletne trgovine ali predstavitvene spletne strani. Naštete funkcionalnosti lahko v Drupalu tudi kombiniramo.

Namestitev: https://www.drupal.org/download

Kot alternativa naslednjim programom: WordPress.org, Joomla, Progress Sitefinity, Umbraco

Plausible Analytics je odprtokodna programska oprema v obliki storitve. Namenjena je analizi obiska spletnih strani in je popolnoma v skladu z GDPR (General Data Protection Regulation), CCPA (California Consumer Privacy Act) in PECR (Privacy and Electronics Communications Regulations). Program lahko poganjate na lastnem strežniku ali pa uporabite rešitev na uradnem Plausible strežniku, ki je znotraj Evropske Unije.

Namestitev: https://plausible.io/

Kot alternativa naslednjim programom: Matomo, Google Analytics, GoatCounter, Counter

Matomo je odprtokodna programska oprema za spletno analitiko, ki omogoča sledenje in analiziranje obiskov na spletnih straneh. S pomočjo Matoma lahko lastniki spletnih mest pridobijo podrobne podatke o obiskovalcih, kot so število obiskov, viri prometa, ključne besede, ki so pripeljale obiskovalce, in njihovo vedenje na spletni strani. Programska oprema zagotavlja zasebnost uporabnikov, saj omogoča namestitev na lastnih strežnikih in lastni nadzor nad zbranimi podatki. Matomo ponuja tudi funkcionalnosti sledenja pretvorbe, segmentacije obiskovalcev, sledenja dogodkov in prikazovanja analitičnih poročil v realnem času. Poleg tega je Matomo prilagodljiv in razširljiv, saj omogoča uporabo vtičnikov in integracijo z drugimi orodji za analitiko.

Namestitev: https://matomo.org/matomo-on-premise/

Kot alternativa naslednjim programom: Plausible Analytics, Google Analyrics