Oblikovanje

Če večino časa preživite med barvami, tipografijami, slikami in geometrijskimi telesi, potem je ta paket za vas. Ugotovili boste, da lahko delate kreacije tudi brez naročnin, prijav in vedno-prisotnega-interneta-ker-drugače-ne-dela. Spoznali boste opdrtokodne prvake za oblikovanje: Gimp, Krita, Inkscape in Darktable.

oranžen svinčnik na svetlo modrem ozadju

Gimp (GNU Image Manipulation Program) je odprtokoden in brezplačen urejevalnik rasterskih grafik, z nekaj možnostmi urejanja vektorske grafike. Razširjen je za obdelavo digitalne grafike in fotografij. Z njim najpogosteje izdelujemo grafične podloge in logotipe, umerjamo in izrezujemo fotografije, spreminjamo barve, združujemo slike s pomočjo ravnin, odstranjujemo neželene slikovne oblike in prevajamo med različnimi slikovnimi formati. Na voljo je za različne operacijske sisteme.

Namestitev: https://www.gimp.org/downloads

Kot alternativa naslednjim programom: Adobe Photoshop, Canva, Pixl

Krita je odprtokodni urejevalnik rastrske grafike, ki se je v zadnjih letih razvil v profesionalno programsko opremo. Primarno se ga uporablja za digitalno slikarstvo in 2D animacije, lahko se ga pa uporabi tudi za ostale namene – urejanje fotografij, slik etc. Podpira uporabo grafičnih tablic in ustvarjanje lastnih čopičev za lastne potrebe slikanja. Deluje na vseh popularnih operacijskih sistemih.

Namestitev: https://krita.org/en/download/krita-desktop/

Kot alternativa naslednjim programom: GIMP, Inkscape, Adobe Photoshop, Paint.NET, MyPaint, Affinity Photo

Inkscape je odprtokodni urejevalnik vektorskih grafik. Poleg nativne podpore za odprt format SVG, se Inkscape dobro znajde tudi z ostalimi formati, kot so PDF, JPEG; PNG, GIF, BMP, AI, CDR, etc. V zadnjih letih se Inkscape razvija s svetlobno hitrostjo in postaja relevanten igralec na področju urejanja in ustvarjanja vektorskih grafik. Na voljo za vse najbolj priljubljene operacijske sisteme: GNU/Linux, MacOS in Windows.

Namestitev: https://inkscape.org/release/inkscape-1.2.1/

Kot alternativa naslednjim programom: Vectornator, Krita, Adobe Illustrator, Corel Vector, CorelDRAW

Darktable je odprtokodna programska oprema za obdelavo in urejanje fotografij, namenjena predvsem profesionalnim fotografom in ljubiteljem fotografije. S pomočjo Darktabla uporabniki lahko izboljšajo kakovost in estetiko svojih fotografij s številnimi orodji za obdelavo, kot so prilagajanje osvetlitve, kontrasta, barv, ostrine in šuma. Programska oprema uporablja neuničljivo obdelavo RAW slik, kar pomeni, da omogoča obdelavo visokokakovostnih slik brez izgube podrobnosti. Darktable vključuje tudi orodja za upravljanje z bibliotekami slik, indeksiranje in iskanje, kar olajša organizacijo fotografij. Poleg tega je Darktable zasnovan za delo v neodvisnem okolju, kar pomeni, da ni odvisen od drugih komercialnih orodij za obdelavo fotografij.

Namestitev: https://www.darktable.org/install/

Kot alternativa naslednjim programom: RawTherapee, Adobe Lightroom