Oblikovanje

Če večino časa preživite med barvami, tipografijami, slikami in geometrijskimi telesi, potem je ta paket za vas. Ugotovili boste, da lahko delate kreacije tudi brez naročnin, prijav in vedno-prisotnega-interneta-ker-drugače-ne-dela. Spoznali boste opdrtokodne prvake za oblikovanje: Gimp, Krita, Inkscape in Darktable.

oranžen svinčnik na plavem ozadju
logo aplikacije Gimp

Gimp (GNU Image Manipulation Program) je odprtokoden in brezplačen urejevalnik rasterskih grafik, z nekaj možnostmi urejanja vektorske grafike. Razširjen je za obdelavo digitalne grafike in fotografij. Z njim najpogosteje izdelujemo grafične podloge in logotipe, umerjamo in izrezujemo fotografije, spreminjamo barve, združujemo slike s pomočjo ravnin, odstranjujemo neželene slikovne oblike in prevajamo med različnimi slikovnimi formati. Na voljo je za različne operacijske sisteme.

Namestitev: https://www.gimp.org/downloads

Kot alternativa naslednjim programom: Adobe Photoshop, Canva, Pixl

logo aplikacije Krita

Krita je odprtokodni urejevalnik rastrske grafike, ki se je v zadnjih letih razvil v profesionalno programsko opremo. Primarno se ga uporablja za digitalno slikarstvo in 2D animacije, lahko se ga pa uporabi tudi za ostale namene – urejanje fotografij, slik etc. Podpira uporabo grafičnih tablic in ustvarjanje lastnih čopičev za lastne potrebe slikanja. Deluje na vseh popularnih operacijskih sistemih.

Namestitev: https://krita.org/en/download/krita-desktop/

Kot alternativa naslednjim programom: GIMP, Inkscape, Adobe Photoshop, Paint.NET, MyPaint, Affinity Photo

logo aplikacije Inkscape

Inkscape je odprtokodni urejevalnik vektorskih grafik. Poleg nativne podpore za odprt format SVG, se Inkscape dobro znajde tudi z ostalimi formati, kot so PDF, JPEG; PNG, GIF, BMP, AI, CDR, etc. V zadnjih letih se Inkscape razvija s svetlobno hitrostjo in postaja relevanten igralec na področju urejanja in ustvarjanja vektorskih grafik. Na voljo za vse najbolj priljubljene operacijske sisteme: GNU/Linux, MacOS in Windows.

Namestitev: https://inkscape.org/release/inkscape-1.2.1/

Kot alternativa naslednjim programom: Vectornator, Krita, Adobe Illustrator, Corel Vector, CorelDRAW