Oblak

Covid razmere so nas prisilile, da se je delo v veliki meri preselilo na splet. Skupno deljenje dokumentov, skupno urejanje tekstov in spletne konference so postali naša stalnica. Ampak ni potrebe, da bi vse podatke delili s firmami, ki si lastijo določene spletne rešitve. Nextcloud, Etherpad in Jitsi nam dokazujejo, da so lahko vse vajeti v vaših rokah.

oblak na svetlo modri podlagi

Nextcloud je odprtokodna in etična oblačna storitev. Je celostna oblačna rešitev, ki zajema širok spekter funkcionalnosti, kot so deljenje datotek, sinhronizacija koledarjev in stikov, skupno urejanja dokumentov, video sestanki, vprašalniki, ankete, etc. Nextcloud lahko gostite na svojem strežniku ali pa najdete ponudnika, za sinhronizacijo in uporabo pa lahko uporabljate ali spletni brskalnik (Firefox) ali namizno/mobilno aplikacijo.

Namestitev: https://nextcloud.com/

Kot alternativa naslednjim programom: Dropbox, Google Drive, OneDrive

Etherpad je odprtokoden urejevalnik zapiskov in dokumentov, ki omogoča uporabo in urejanje dokumentov več uporabnikom hkrati. Priročen je za pisanje člankov, javnih objav, zapisovanje nalog in med drugim omogoča komunikacijo med avtorji. Omogoča tudi izvoz vsebine v raznih formatih.

Namestitev: https://etherpad.org/#download

Kot alternativa naslednjim programom: Collabora Online, Google Docs, ONLYOFFICE

Jitsi je odprtokodno, varno, pregledno in stabilno orodje, ki omogoča spletno vizualno in audio komunikacijo. Jitsi omogoča varne video klice, konference, klepet, skupno rabo namizja, prenos datotek, podporo za izbrani operacijski sistem in omrežje za takojšnje sporočanje. Omogoča tudi delitev namizja katerega koli operacijskega sistema, kjer je nameščen, če ima prejemnik odjemalca XMPP ali SIP z video zmogljivostmi. Deluje na vseh popularnih operacijskih sistemih.

Namestitev: https://jitsi.org/downloads/

Kot alternativa naslednjim programom: Zoom, Microsoft Teams, Skype