Objava

Dokumentacija in objava je ključnega pomena za organizacije in posameznike. Prikazovanje video posnetkov brez reklam, kontrola nad logotipi pri prenosu v živo, urejanje in objava pisnih del, je le nekaj situacij, ki bi morale biti samoumevne za vse. S preverjenimi odprtokodnimi rešitvami boste korak bližje popolni objavi.

svetlo modra slika ekrana z vesoljem

OBS (Open Broadcaster Software) je odprtokodna programska oprema za snemanje videoposnetkov in pretakanje v živo. Program podpira vse platforme za pretakanje, ima ogromno možnosti za personalizacijo pretočnih vsebin, pregleden in enostaven uporabniški vmesnik ter intuitivni mešalnik zvoka. Je prosto dostopna in hkrati profesionalna programska oprema ter je na voljo za vse najbolj priljubljene operacijske sisteme: GNU/Linux, MacOS in Windows.

Namestitev: https://obsproject.com/download

Kot alternativa naslednjim programom: SimpleScreenRecorder, XSplit Broadcaster, Bandicam Screen Recorder

PeerTube je brezplačna in odprtokodna, decentralizirana zvezna video platforma ActivityPub, ki jo poganja WebTorrent in uporablja tehnologijo enakovrednih za zmanjšanje obremenitve posameznih strežnikov pri gledanju videoposnetkov.

Namestitev: https://joinpeertube.org/instances

Kot alternativa naslednjim programom: YouTube, Dailymotion, Vimeo

Calibre-Web je odprtokodna programska oprema, ki omogoča upravljanje in dostopanje do zbirke e-knjig prek spletnega vmesnika. Z uporabo programa Calibre-Web lahko uporabniki organizirajo, urejajo in brskajo po svojih e-knjigah ter izvajajo iskanja po naslovih, avtorjih in drugih metapodatkih. Programska oprema omogoča tudi nalaganje e-knjig v različnih formatih, kot so EPUB, PDF, MOBI, in jih pretvarja v ustrezen format za uporabo na različnih napravah. Calibre-Web ponuja preprost in pregleden vmesnik, ki omogoča enostavno upravljanje z e-knjigami, vključno s funkcionalnostmi označevanja, ocenjevanja, dodajanja opomb in ustvarjanja seznama za branje. Poleg tega je Calibre-Web zasnovan za samonadzor, kar pomeni, da lahko uporabniki vzpostavijo svoj strežnik in imajo popoln nadzor nad svojo zbirko e-knjig in podatki.

Namestitev: https://github.com/janeczku/calibre-web

Kot alternativa naslednjim programom: /

Scribus je odprtokodna programska oprema za urejanje in oblikovanje publikacij, kot so brošure, letaki, plakati in revije. Z uporabo Scribusa lahko uporabniki ustvarjajo profesionalno izgledajoče publikacije s pomočjo naprednih orodij za postavitev, kot so večplastne strani, okvirji za besedilo in slike ter različni slogi oblikovanja. Programska oprema omogoča tudi urejanje barv, uporabo predlog, vključevanje vektorskih grafik ter izvoz v različne formate, vključno s tiskovnimi datotekami in digitalnimi publikacijami. Scribus ponuja uporabniku prijazen vmesnik z možnostjo uporabe vtičnikov za razširitev funkcionalnosti, kar omogoča prilagoditev orodja specifičnim potrebam uporabnika. Poleg tega je Scribus prilagodljiv, saj je na voljo za več platform, vključno z Linuxom, Windowsom in macOS-om, ter omogoča ustvarjanje publikacij na različnih jezikih z podporo za pisave in jezikovna pravila.

Namestitev: https://www.scribus.net/downloads/

Kot alternativa naslednjim programom: Affinity Publisher, Adobe InDesign, Microsoft Office Publisher