By Sabina Jani─Źijevi─ç, 24 Marec, 2023
Video: Spoznajte ekipo, ki stoji za projektom Na-prostem.si

Projekt Na-prostem.si je zakorakal v drugo leto izvajanja, zato je ─Źas, da vam predstavimo ekipo, ki stoji za projektom in sku┼ía spodbuditi digitalno preobrazbo nevladnih in prostovoljskih organizacij preko uporabe odprtokodnih programov in storitev.

By Maša Malovrh, 2 Marec, 2023
Tutoriali Na-prostem.si: pomo─Ź za rabo odprtokodnih programov in storitev

Za podporo pri samostojni rabi odprtokodnih programov in storitev, ki jih bodo udele┼żenci spoznali na na┼íih usposabljanjih, pripravljamo zbirko video navodil oziroma tutorialov za uporabo najbolj priljubljenih odprtokodnih programov in storitev.

By Kristijan Tkalec, 22 Februar, 2023
Odprta koda kot upravi─Źen stro┼íek na javnih razpisih
Kako pribli┼żati uporabo preverjene odprtokodne programske opreme in storitev nevladnim in vladnim organizacijam, podjetjem in posameznikom? Prvi korak vidimo v spoznavanju, izobra┼żevanju in usposabljanju posameznikov in celih organizacij za uporabo doti─Źne programske opreme.
By Matja┼ż Ugov┼íek, 16 Februar, 2023
Operacijski sistem KDE Neon
KDE Neon je prosto dostopen operacijski sistem, katerega posebnost je, da je zlo┼żenka prostih programskih paketov drugih razvijalcev. Namizno okolje KDE Plasma, na katerem je Neon osnovan, ponuja na stotine razli─Źnih videzov, ki so uporabniku na voljo le z nekaj kliki.
By Sabina Jani─Źijevi─ç, 9 December, 2022
Digitalizacija po meri ─Źloveka: predstavitev projekta in spletnega servisa
Nevladne organizacije, ki so povezane v Mre┼żi NVO-VID, si v okviru projekta ┬╗Na-prostem.si: Prosto programje za digitalno vklju─Źenost NVO in uporabnikov┬ź prizadevajo za kakovostno ┼żivljenje v informacijski dru┼żbi ter za opolnomo─Źenje ljudi in nevladnih organizacij s pomo─Źjo digitalnih tehnologij.
By Simon Delakorda, 5 Julij, 2022
Pravi─Źna digitalna preobrazba z uporabo preverjenih odprtokodnih programov

17. maj 2022 - Mre┼ża nevladnih organizacij za vklju─Źujo─Źo informacijsko dru┼żbo in Digitalno sredi┼í─Źe NVO sta ob Mednarodnem dnevu telekomunikacij in informacijske dru┼żbe organizirala dogodek ┬╗Prosto programje in storitve za digitalno suvereno dru┼żbo in prebivalstvo┬ź.

By Simon Delakorda, 5 Julij, 2022
Vklju─Źitev odprtokodne programske opreme med upravi─Źene stro┼íke
Delovna skupina za prosto programje in storitve pri Mre┼żi nevladnih organizacij za vklju─Źujo─Źo informacijsko dru┼żbo je na Slu┼żbo vlade RS za digitalno preobrazbo naslovila pobudo, da se v prihodnje javne razpise slu┼żbe in ministrstev, ki bodo namenjeni financiranju programov in projektov nevladnih organizacij vklju─Źi dolo─Źilo, ki med upravi─Źene stro┼íke upo┼íteva tudi razli─Źne oblike nadomestil, povra─Źil in kompenzacij za uporabo odprtokodne programske opreme (t.j. prosto programje, ang: Free and Open Source Software) ter storitev.