By Maša Malovrh, 2 Marec, 2023
Tutoriali Na-prostem.si: pomoč za rabo odprtokodnih programov in storitev
Uporabnica sedi pred računalniškim zaslonom in spremlja izobraževanje, ki ga izvaja oseba na zaslonu.

Za podporo pri samostojni rabi odprtokodnih programov in storitev, ki jih bodo udeleženci spoznali na naših usposabljanjih, pripravljamo zbirko video navodil oziroma tutorialov za uporabo najbolj priljubljenih odprtokodnih programov in storitev. Uporabniki odprtokodnih programov in storitev bodo tako lahko vedno osvežili znanja za rabo programov in storitev, ki se je bodo naučili na usposabljanjih. Posamezni tutoriali bodo na spletnem servisu Na-prostem.si najprej sproti objavljani v rubriki Novice, kasneje pa bodo združeni v ločeno zbirko video vsebin v glavnem meniju.  

Za pokušino in boljšo predstavo si lahko ogledate prvi tutorial za uporabnike odprtokodne video-komunikacijske storitve Jitsi, ki je alternativa licenčnim storitvam kot so Zoom, Skype in Teams: Tutorial JITSI

V okviru projekta Na-prostem.si smo zasnovali 10 paketov usposabljanj za uporabo odprtokodnih programov in storitev, s poudarkom na tistih, ki so namenjeni dejavnostim za tekoče delovanje raznolikih nevladnih organizacij in njihovih uporabnikov. Posamezno usposabljanje je razdeljeno na dva dela: v prvem delu vsakega usposabljanja bodo vsi udeleženci usposobljeni za samostojno uporabo spletnega servisa Na-prostem.si. Spletni servis predstavlja osnovno orodje oziroma pomagalo udeležencem, ki bodo po usposabljanjih pričeli s samostojno uporabo izbranega odprtokodnega programa ali storitve v njihovem NVO-ju. V drugem delu usposabljanja bodo udeleženci podrobno seznanjeni in usposobljeni tudi za uporabo izbranega odprtokodnega programa ali storitve.

Paketna usposabljanja ponujajo pester izbor naslednji odprtokodnih programov in storitev:

  • Paket UVOD: predstavitev področja odprtokodnih programov in storitev ter praktična delavnica za uporabo podpornih storitev spletnega servisa Na-prostem.si. Paket UVOD je vključen v vsako usposabljanje, saj predstavlja osnovne informacije in omogoča nadaljnjo podporo pri samostojni rabi odprtokodnih programov in storitev, ki jih ponujamo:
  • Paket OBLAK: izberete lahko med usposabljanji za uporabo oblačne storitve Nextcloud,  urejevalnika zapisov Etherpad ali video-komunikacijskega orodja Jitsi.
  • Paket SPLET in ANALIZA: izberete lahko med usposabljanji za uporabo orodji za postavljanje spletišč Drupal ali WordPress in storitve za analizo obiska spletnih strani Plausible Analytics.
  •  Paket PISARNA: izberete lahko med usposabljanji za uporabo pisarniškega paketa LibreOffice, ki je sestavljen iz urejevalnika besedil Libre Office Writer, urejevalnika razpredelnic Libre Office Calc in orodja za pripravo predstavitev Libre Office Impress.
  •  Paket OBLIKOVANJE: izberete lahko med usposabljanji za uporabo: urejevalnikov različnih tipov grafik GIMP, Krita ali Inscape.
  • Paket VIDEO: izberete lahko med usposabljanji za uporabo odprtokodnih programov za videoprodukcijo oziroma za pripravo video vsebin od posnetkov do objave: Kdenlive, Pitivi ali OpenShot.
  • Paket KOMUNIKACIJA: izberete lahko med usposabljanji za uporabo odprtokodnih programov in storitev elektronske pošte Thunderbird, orodje za hipno sporočanje Matrix in pripravo novičnikov Mailtrain.
  • Paket RAČUNALNIK: izberete lahko med usposabljanji za uporabo operacijskega sistema Linux Mint ali operacijskega sistema KDE Neon.
  • Paket OBJAVA: izberete lahko med usposabljanji za uporabo OBS (Open Broadcaster Software) odprtokodnega programa za snemanje videoposnetkov in pretakanje v živo in platformo PeerTube, za objavo videov.
  • Paket TEHNIKA: izberete lahko med usposabljanji za uporabo odprtokodnih programov za tehnično risanje in izdelavo tehničnih načrtov FreeCAD, KiCAD in Prusa Slicer.

Izbira je velika, poleg teh sta na voljo še dva Paketa usposabljanj, in sicer za ciljni skupini uporabnikov z različnimi oviranostmi in za ciljno skupino socialno-ekonomsko šibkejših, ki bosta temi prispevkov v nadaljevanju.

Komentarji