By Sabina Jani─Źijevi─ç, 9 Maj, 2023
Primerjalnik: Ali je program, ki ga uporabljam odprtokoden?
Pred vami sta dve informativni preglednici odprtokodnih programov in storitev, s katerimi se lahko podrobneje seznanite na usposabljanjih v okviru projekta Na-prostem.si.
By Sabina Jani─Źijevi─ç, 24 Marec, 2023
Video: Spoznajte ekipo, ki stoji za projektom Na-prostem.si

Projekt Na-prostem.si je zakorakal v drugo leto izvajanja, zato je ─Źas, da vam predstavimo ekipo, ki stoji za projektom in sku┼ía spodbuditi digitalno preobrazbo nevladnih in prostovoljskih organizacij preko uporabe odprtokodnih programov in storitev.

By Maša Malovrh, 2 Marec, 2023
Tutoriali Na-prostem.si: pomo─Ź za rabo odprtokodnih programov in storitev

Za podporo pri samostojni rabi odprtokodnih programov in storitev, ki jih bodo udele┼żenci spoznali na na┼íih usposabljanjih, pripravljamo zbirko video navodil oziroma tutorialov za uporabo najbolj priljubljenih odprtokodnih programov in storitev.

By Kristijan Tkalec, 22 Februar, 2023
Odprta koda kot upravi─Źen stro┼íek na javnih razpisih
Kako pribli┼żati uporabo preverjene odprtokodne programske opreme in storitev nevladnim in vladnim organizacijam, podjetjem in posameznikom? Prvi korak vidimo v spoznavanju, izobra┼żevanju in usposabljanju posameznikov in celih organizacij za uporabo doti─Źne programske opreme.
By Matja┼ż Ugov┼íek, 16 Februar, 2023
Operacijski sistem KDE Neon
KDE Neon je prosto dostopen operacijski sistem, katerega posebnost je, da je zlo┼żenka prostih programskih paketov drugih razvijalcev. Namizno okolje KDE Plasma, na katerem je Neon osnovan, ponuja na stotine razli─Źnih videzov, ki so uporabniku na voljo le z nekaj kliki.
By Simon Delakorda, 30 Januar, 2023
Prednosti odprtokodnega programja za digitalno preobrazbo nevladnih organizacij
─îlanek predstavlja prednosti uporabe preverjene odprtokodne programske opreme za digitalno preobrazbo nevladnih organizacij z vidika dostopa do digitalnih tehnologij, pridobivanja digitalnih kompetenc in preobrazbe v "odprto organizacijo".
By Sabina Jani─Źijevi─ç, 9 December, 2022
Digitalizacija po meri ─Źloveka: predstavitev projekta in spletnega servisa
Nevladne organizacije, ki so povezane v Mre┼żi NVO-VID, si v okviru projekta ┬╗Na-prostem.si: Prosto programje za digitalno vklju─Źenost NVO in uporabnikov┬ź prizadevajo za kakovostno ┼żivljenje v informacijski dru┼żbi ter za opolnomo─Źenje ljudi in nevladnih organizacij s pomo─Źjo digitalnih tehnologij.
By Simona.Knavs, 5 November, 2022
Kak┼ína znanja za digitalno vklju─Źenost si ┼żelijo?
Analiza potreb po pridobivanju znanj na podro─Źju uporabe odprtokodnih programskih re┼íitev socialno in ekonomsko ranljivih je pokazala, da jih 35 % ┼żeli pridobiti nova znanja. Ve─Źinoma uporabljajo orodja za dostopanje do spleta in elektronske po┼íte. Pribli┼żno ena petina si ┼żeli pove─Źati razumevanje delovanja odprtokodne programske opreme - operacijskega sistema in programov.