By Sabina Janičijević, 1 December, 2023
Vabljeni na zaključni dogodek projekta Na-prostem.si
V četrtek, 7. decembra 2023, ob 11. uri bodo v Računalniškem muzeju v Ljubljani predstavljeni rezultati projekta Na-prostem.si: Prosto programje za digitalno vključenost nevladnih organizacij in uporabnikov. Lepo vabljeni.
By Sabina Janičijević, 10 Oktober, 2023
Rešite kviz Na-prostem.si: Kako dobro poznate odprto kodo in prosto programje?
Naš projekt je že dobo zakorakal v drugo leto izvajanja, zato vas vabimo, da preverite svoje znanje.
By Sabina Janičijević, 25 Maj, 2023
»NVO-ji smo vest družbe, zato je prav, da povemo, kakšne digitalizacije si želimo«
Ob Mednarodnem dnevu telekomunikacij in informacijske družbe, je potekal letni dogodek namenjen samorefleksiji nevladnega sektorja na področju digitalizacije, ki je skušal odgovoriti na vprašanje, kakšne digitalizacije za kakšen nevladni sektor si želimo.
By Sabina Janičijević, 9 Maj, 2023
Primerjalnik: Ali je program, ki ga uporabljam odprtokoden?
Pred vami sta dve informativni preglednici odprtokodnih programov in storitev, s katerimi se lahko podrobneje seznanite na usposabljanjih v okviru projekta Na-prostem.si.
By Sabina Janičijević, 24 Marec, 2023
Video: Spoznajte ekipo, ki stoji za projektom Na-prostem.si

Projekt Na-prostem.si je zakorakal v drugo leto izvajanja, zato je čas, da vam predstavimo ekipo, ki stoji za projektom in skuša spodbuditi digitalno preobrazbo nevladnih in prostovoljskih organizacij preko uporabe odprtokodnih programov in storitev.

By hook, 9 Marec, 2023
Suverenost uporabnika slovenskih mobilnih in spletnih bank
Analizirali smo spletne in mobilne banke 16 bank in prišli do precej mešanih zaključkov. Npr. vse spletne delujejo na Firefox in Linux, a le 9 brez potrebe po pametnem telefonu, in samo 4 nudijo uporaben izvoz transakcij. Če želimo biti neodvisni od Googlovih storitev, pa pride v poštev le 11 bank.
By Maša Malovrh, 2 Marec, 2023
Tutoriali Na-prostem.si: pomoč za rabo odprtokodnih programov in storitev

Za podporo pri samostojni rabi odprtokodnih programov in storitev, ki jih bodo udeleženci spoznali na naših usposabljanjih, pripravljamo zbirko video navodil oziroma tutorialov za uporabo najbolj priljubljenih odprtokodnih programov in storitev.

By Kristijan Tkalec, 22 Februar, 2023
Odprta koda kot upravičen strošek na javnih razpisih
Kako približati uporabo preverjene odprtokodne programske opreme in storitev nevladnim in vladnim organizacijam, podjetjem in posameznikom? Prvi korak vidimo v spoznavanju, izobraževanju in usposabljanju posameznikov in celih organizacij za uporabo dotične programske opreme.
By Sabina Janičijević, 9 December, 2022
Digitalizacija po meri človeka: predstavitev projekta in spletnega servisa
Nevladne organizacije, ki so povezane v Mreži NVO-VID, si v okviru projekta »Na-prostem.si: Prosto programje za digitalno vključenost NVO in uporabnikov« prizadevajo za kakovostno življenje v informacijski družbi ter za opolnomočenje ljudi in nevladnih organizacij s pomočjo digitalnih tehnologij.
By Simona.Knavs, 5 November, 2022
Kakšna znanja za digitalno vključenost si želijo?
Analiza potreb po pridobivanju znanj na področju uporabe odprtokodnih programskih rešitev socialno in ekonomsko ranljivih je pokazala, da jih 35 % želi pridobiti nova znanja. Približno ena petina si želi povečati razumevanje delovanja odprtokodne programske opreme.